Het aantal privézwembaden in ons land blijft stijgen. Dat heeft een impact op het waterverbruik in de zomermaanden, terwijl er al enige tijd sprake is van waterschaarste in Vlaanderen. Maar een zwembad in uw tuin hoeft niet meteen te betekenen dat u water verspilt.
De vereniging van zwembadbouwers, fabrikanten en toeleveranciers van zwembadmateriaal liet eerder deze maand aan de VRT weten dat het gebruik van regenwater ten stelligste wordt afgeraden in zwembaden. Het is volgens hen “bijna onmogelijk is om de pH op peil te houden.”
Het is inderdaad niet evident om de zuurtegraad van het water te controleren in een traditioneel zwembad. Maar het is ook zeker niet onmogelijk! Zo kunt u een chloorshock op regenwater toepassen, enkele weken voor ingebruikname van het zwembad. Zo kan u het chloorgehalte op peil brengen. Als het water dan enkele weken later is opgewarmd, is ook de chloor geneutraliseerd en kunt u zalig zwemmen.
Als er al een nadeel is van het gebruik van regenwater in een privézwembad, is het een groen (algen)randje op plaatsen waar de zon komt. Maar dat randje kan u al schrobbend doen verdwijnen.
Alternatieven voor zwembaden
Er zijn ook natuurlijke alternatieven voor zwembaden, denk maar aan zwemvijvers met natuurlijke planten en lavafilters. Daar hoeft u dan geen chloor voor te gebruiken – de planten neutraliseren de pH. En nog meer goed nieuws: zo’n zwemvijver mag volledig met regenwater gevuld worden!
Zorg voor voldoende regenwaterbuffer om uw zwemvijver te vullen. Meer info? Mail naar info@naturesolutions.be of bel 015 63 75 53.
(Foto: Flickr, Creative Commons/Wim Ostyn)